De ICABUS gaat er komen. De financiering is rond (dank aan RZI en OOSTNL), het ontwerp is nagenoeg klaar, we gaan dit jaar nog starten met de bouw van een borstelzeef die vezels uit water kan halen. Als deze grote broer van de versie die getest is bij het WTN op RWZI Apeldoorn hetzelfde presteert, zullen we 700 – 1000 m3/hr per systeem filtreren, 30% van de zwevende stoffen verwijderen en die zonder te persen met 10% drogestof afvoeren.
Als deze pulp vervolgens op locatie vergist wordt zijn terugverdientijden te behalen die rond de 8 jaar liggen. De vergister wordt daarbij hydraulisch lager belast, maar zal 10 – 30% extra biogas produceren, omdat het zeefgoed veel beter vergist dan surplusslib. Daarnaast is er een aanzienlijke positieve CO2 bijdrage van ca 450 ton CO2 per systeem per jaar.
Nu nog vergisten, omdat er nog geen valide, groene en lucratieve route beschikbaar is voor de pulp. Zodra deze route wel beschikbaar is kan de pulpstroom eenvoudig worden omgebogen naar een nieuwe bestemming als isolatie, asfalt, 3-D printers of andere mooie toepassingen.
We verwachten de installatie in maart 2022 te kunnen presenteren op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem.
0 reacties