Wie zijn wij?
Op deze pagina alles over wie wij zijn, hoe het begon, onze missie en visie, de namen en het logo.
En meer over de circulaire-economie en een voorstel ronde.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, een vraag of opmerking of gewoon omdat het leuk is.
Missie
Beter
Betere technologie voor een Betere wereld.
Visie
Wij geloven in de 3 D-s
Duurzame relaties
Duurzame bedrijven
Duurzame producten
Circulaire Economie
Al langer dan ik leef (1971) heeft de mens meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan opleveren. We gebruiken dus de grondstoffen van toekomstige generaties, dat kan niet langer zo doorgaan. Binnen Purgatoria willen we daar serieus mee bezig zijn.
Allereerst door ons product op de markt te brengen. Hiermee wordt de gebruiksduur van de bronboom die het toiletpapier geleverd heeft verlengd. De hele keten van boom tot afval is al goed ingericht: papier wordt tot 25 keer hergebruikt voordat de vezel wordt afgedankt als toiletpapier. Hierna is de vezel te kort en te weinig vertakt om nog als te dienen als papiervezel en wordt hij ingezet voor toiletpapier. Wij willen de vezel nog minimaal één extra cyclus geven.
Maar naast een circulaire toepassing willen wij ook een circulair bedrijf zijn. Een lineair bedrijf (oude economie) verkoopt een product en wil na de garantie periode geen verantwoordelijkheid meer. Wij willen het anders, we willen blijvende betrokkenheid bij onze producten. Periodiek zullen we bekijken of het systeem draait zoals het hoort, en problemen oplossen waar die ontstaan, in welke fase van de levensduur dan ook. Alle vrijkomende afvalstoffen van ons product nemen wij terug zolang het systeem bij de klant staat. Wij analyseren de gebruikte onderdelen op de reden waarom ze kapot zijn, wellicht kunnen we onze systemen hierdoor beter maken. Maar daarna zullen we ervoor zorgdragen dat deze producten op een gevalideerde en correcte manier worden hergebruikt. De onderdelen worden zoveel mogelijk weer ingezet in nieuwe ICABUS systemen. Wat niet direct hergebruikt kan worden, wordt gevalideerd omgezet tot nieuwe producten.
Hoe het begon
ICABUS, het verhaal
Rond het jaar 2006
Rond het jaar 2006 is tijdens een test ‘ontdekt’ dat er niet alleen veel toiletpapier in rioolwater zit, maar dat dit ook af te scheiden is met een zeef. Dit was de start van veel onderzoek en enkele projecten om cellulose te oogsten uit rioolwater. Hiervoor werden zeven met hele kleine gaatjes (0,3 – 0,5 mm) gebruikt.
De CONTEC, een borstelzeef
Ondertussen was het Aqua Innovation Network sinds 2013 vertegenwoordiger geworden van de CONTEC, een borstelzeef die bij uitstek vezels uit afvalwater haalt. Haren voor een MBR, cellulose na een papierfabriek, de CONTEC wist er uitstekend raad mee. Oorzaak hiervan was het feit dat vezels zich oriënteren in de richting van een waterstroom, en het water stroomt in een CONTEC over de zeefplaat heen, waardoor de vezels de ‘bocht’ niet kunnen maken en afgescheiden worden.
Het EUREKA moment
Zodra bekend was dat vezels met (ultra)fijnzeven werden afgescheiden wisten wij dat dit niet de meest optimale manier was om vezels uit het water te halen. Na jarenlang met het idee geworsteld te hebben kwam het EUREKA moment in november 2019 rond 5 uur in de ochtend, meerijdend in de auto van een vriend in het Krugerpark. Toen wist ik wat we moesten doen om de vezels veel goedkoper en makkelijker uit het water te halen; vlakke platen met een borstel in een kleine hoek met de waterstroom.
De hoek van de zeef
Bij de start van de corona pandemie is het besluit genomen de ICABUS verder te ontwikkelen. Een losse zeef werd in een houten bak met stromend water gehouden om te zien of de hoek van de zeef echt uitmaakt, en dat deed het. Daarna werd een automatisch reinigend zeefje ontwikkeld dat onder verschillende hoeken kon testen. Deze is getest in de achtertuin, bij een papierfabriek en 3 maanden op een RWZI, allemaal prima resultaten.
Patent en de ICABUS 10C
Patent is aangevraagd op 25 verschillende onderwerpen betreffende dit concept, voor Europa en Amerika. Het geld raakte ook op, dus is financiering gezocht en uiteindelijk gevonden bij OOSTNL (ION+) en het Regio Zwolle Incubator fonds. Geen subsidies (buiten de WBSO en een OOSNTL voucher van ca. EUR 6000), maar leningen die ooit weer terugbetaald moeten worden.
Nu is de ICABUS 10C gebouwd, deze wordt getest bij dezelfde papierfabriek waar de kleine unit is getest (Industriewater Eerbeek), waarna een test onder STOWA vlag wordt uitgevoerd met medewerking van diverse waterschappen. Er is veel interesse bij de waterschappen voor een fijnzeef met veel lagere kosten voor investering, energie, beheer en onderhoud.
jaar ontwikkeling
Patent voor verschillende onderwerpen
miljoen rollen toiletpapier per week
rioolwaterzuiveringsinstallaties
“Toen wist ik wat we moesten doen om de vezels veel goedkoper en makkelijker uit het water te halen; vlakke platen met een borstel in een kleine hoek met de waterstroom.”
Frans Durieux – het EUREKA moment
De namen en het logo
ICABUS is een borstelzeef in een kanaal. Dat was en is de opzet, een systeem zo eenvoudig maken dat ze in een (liefst bestaand) kanaal kan worden ingepast. Niet zo handig voor een pilot, dus zijn we begonnen met een ICABUS C, de versie in een container.
PURGATORIA komt van het latijnse Charta Purgatoria, wat toiletpapier betekend. Letterlijk de kaart die je weggooit, en dat weggooien, dat willen wij dus voorkomen door de cellulose te oogsten en nuttig in te zetten.
Het logo bestaat uit een cirkel als weergave van onze circulaire doelstelling. Met de linker balk erbij is zowel de P van Purgatoria als een toiletrol te zien.