Bouwen aan een duurzame toekomst
“Al langer dan ik leef (1971) heeft de mens meer grondstoffen gebruikt dan de aarde kan opleveren. We gebruiken dus de grondstoffen van toekomstige generaties, dat kan niet langer zo doorgaan. Binnen Purgatoria willen we daar serieus mee bezig zijn.”
Frans Durieux
Van boom tot afval
Allereerst door ons product ICABUS op de markt te brengen. Hiermee wordt de gebruiksduur van de bronboom die het toiletpapier geleverd heeft verlengd. De hele keten van boom tot afval is al goed ingericht: papier wordt tot 7 keer hergebruikt voordat de vezel wordt afgedankt als toiletpapier. Hierna is de vezel te kort en te weinig vertakt om nog als te dienen als papiervezel en wordt hij ingezet voor toiletpapier. Wij willen de vezel nog minimaal één extra cyclus geven.
Circulair bedrijf
Maar naast een circulaire toepassing willen wij ook een circulair bedrijf zijn. Een lineair bedrijf verkoopt een product en wil na de garantie periode geen verantwoordelijkheid meer. Wij willen het anders, we willen blijvende betrokkenheid bij onze producten. Periodiek zullen we bekijken of het systeem draait zoals het hoort, en problemen oplossen waar die ontstaan, in welke fase van de levensduur dan ook. Alle vrijkomende afvalstoffen van ons product nemen wij terug zolang het systeem bij de klant staat. Wij analyseren de gebruikte onderdelen op de reden waarom ze kapot zijn, wellicht kunnen we onze systemen hierdoor beter maken. Maar daarna zullen we ervoor zorgdragen dat deze producten op een gevalideerde en correcte manier worden hergebruikt. De onderdelen worden zoveel mogelijk weer ingezet in nieuwe ICABUS systemen. Wat niet direct hergebruikt kan worden, wordt gevalideerd omgezet tot nieuwe producten.
“Papier wordt tot 7 keer hergebruikt voordat de vezel wordt afgedankt als toiletpapier, maar ook daarna is het nog een waardevol product!”
Purgatoria komt van het latijnse Charta Purgatoria, wat toiletpapier betekend. Letterlijk de kaart die je weggooit, en dat weggooien, dat willen wij dus voorkomen door de cellulose te oogsten en nuttig in te zetten. Ook in het logo is de Toiletrol afgebeeld in een dynamische beweging die circulariteit symboliseert.
Duurzaamheid voorop
Innovatieve oplossingen
Innovatie is een cruciale factor waarin we nieuwe efficiëntere processen en waardevolle oplossingen ontwikkelen.
Meetbare resultaten
We boeken goede resultaten en behalen hogere capaciteiten, beter rendement, minder onderhoud, afval en lager energieverbruik.
Purgatoria is de uitvinder en bouwer van ICABUS, een innovatieve technologie to get the most out of wastewater.
Frans Durieux
Founding partner
Jacco Tijssen
Manager
Robbert Brand
Ontwerper (Innoving B.V.)
Arjen van Asselt
Bouwer (MTA)
Mark Kik
Besturing (PMBK)
Het ICABUSverhaal
De start
Rond 2006 ontdekten we dat toiletpapier in rioolwater kan worden afgezet met een zeef. Dit leidde tot onderzoek en projecten om cellulose uit afvalwater te oogsten, waarbij fijnmazige zeven (0,3-0,5 mm) werden gebruikt.
Een borstelzeef
Sinds 2013 vertegenwoordigt het Aqua Innovation Network de CONTEC, een borstelzeef die effectief vezels uit afvalwater haalt, zoals haren en cellulose. Door de waterstroom over de zeefplaat bewegen de vezels zich in de juiste richting, wat resulteert in een efficiënte scheiding.
Het EUREKA-moment
Zodra bekend was dat vezels met (ultra)fijnzeven werden afgescheiden wisten wij dat dit niet de meest optimale manier was om vezels uit het water te halen. In november 2019 rond 5 uur in de ochtend, meerijdend in de auto van een vriend in het Krugerpark kwam het inzicht: een borstelplaat in een kleine hoek met de waterstroom zou de vezels veel goedkoper en efficiënter uit het water halen, in plaats van ultrafijne zeven te gebruiken. Dit idee werd de basis voor verdere ontwikkeling.
Patent en de ICABUS 10C
Er werden patenten aangevraagd voor 25 verschillende concepten, zowel voor Europa als de VS. Financiering werd gevonden via OOSTNL en het Regio Zwolle Incubator fonds. De ICABUS 10C, een nieuw systeem, is getest bij op afvalwater van papierfabrieken (Industriewater Eerbeek) en bij diverse waterschappen (Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Hollands Noorderkwartier, De Stichtse Rijnlanden). Er is veel interesse vanwege de lagere kosten voor investering, energie en onderhoud.
“Toen wist ik wat we moesten doen om de vezels veel goedkoper en makkelijker uit het water te halen; vlakke platen met een borstel in een kleine hoek met de waterstroom.”
Hoek van de zeef