ICABUS cellulose-terugwinningssysteem

Effectieve en betrouwbare oplossing voor zowel grote als kleine rioolwater-zuiveringssystemen.

De kosten van de ICABUS zijn ongeveer
50% lager dan die van een bandzeef

De implementatiekosten zijn volgens de inschatting van het waterschap Aa en Maas meer dan 50% lager. Dit komt door de eenvoud van de ICABUS. Er is geen perslucht nodig en geen pompfase om de ICABUS te voeden.

Toepassingen

De ICABUS is ideaal voor het filteren van rioolwater in stedelijke gebieden, waar de concentratie van papiervezels vaak hoog is. Het systeem biedt een kostenefficiënte oplossing om de kwaliteit van het rioolwater te verbeteren, zonder dat dure of complexe filtersystemen nodig zijn. Het is de perfecte keuze voor een betrouwbare en duurzame waterzuivering.

Geen verstoppingen door vet of vervuiling
Het unieke ontwerp van de ICABUS voorkomt verstoppingen door organisch materiaal of vet. Dit zorgt ervoor dat de installatie probleemloos blijft werken, zonder dat operators ingrijpen.

Koekfiltratie
De ICABUS maakt gebruik van het principe van koekfiltratie, waarbij de vervuiling op de zeef (de koek) bepaalt welke deeltjes worden afgescheiden. Terwijl de borstels de zeef reinigen, wordt de vervuiling verwijderd en ontstaat er een laminaire stroming van water. Dit zorgt ervoor dat de vezels gestrekt langs de zeefplaat bewegen, waardoor de koek zich effectief opbouwt. Dit natuurlijke afscheidingsmechanisme zorgt voor een uitstekende filtratie zonder verstoppingen.

Installatie
Dankzij het modulaire ontwerp is de ICABUS eenvoudig te installeren, zowel als plug-and-play systeem in een container als ingebouwd in bestaande infrastructuur. Dit biedt flexibiliteit in toepassing en installatie, passend bij de specifieke behoeften van jouw waterzuiveringsinstallatie.

Besparing

Zeer robuust en onderhoudsarm
Dankzij het robuuste ontwerp en de zelfreinigende werking vereist de ICABUS minimaal onderhoud en zijn de beheer- en onderhoudskosten laag. Dit maakt de ICABUS een duurzame keuze met lage investerings- en operationele kosten.

Energiezuinig
De ICABUS verbruikt slechts 250 W energie voor een capaciteit van 700 tot 1000 m³ per uur, wat het systeem bijzonder energie-efficiënt maakt. Door de lage snelheid wordt veel kracht overgebracht, waardoor de motor de borstelhouders goed kan voorttrekken. Daarnaast is er een pomp van 1,5 kW voor de pulpafvoer. Ter vergelijking: een bandzeef (max 400 m³/uur) heeft 15 kW aan perslucht nodig om schoon te blijven. Het energieverbruik is dus 250/1000 vs 15.000/400, do the math.

Kostenbesparend
De ICABUS biedt aanzienlijke besparingen in vergelijking met andere fijnzeefsystemen. De terugverdientijd bedraagt slechts 3 tot 4 jaar bij gebruik van een bestaande vergister, of 6 tot 8 jaar bij een nieuwe vergister.

Duurzaamheid

Vergisting en biogasproductie
De pulp die uit het zeefproces komt, kan worden vergist om biogas te produceren (40% meer biogas dan enkel susplusslib), of gebruikt worden als koolstofbron voor de verwijdering van fosfaat en stikstof.

Bijdrage aan circulaire economie
De toiletpapiervezels die worden geoogst kunnen hergebruikt worden om nieuwe duurzame producten te maken, waarmee de waardeketen wordt gesloten en bijgedragen wordt aan een circulaire economie.

Verbeterde waterzuivering
De ICABUS vermindert de niet-opgeloste bestanddelen in het rioolwater met 30%, wat de activiteit van het slib verhoogt en bijdraagt aan de effectiviteit van fosfaat- en stikstofverwijdering. Het systeem vermindert ook de behoefte aan beluchtingsenergie met 14% en verlaagt de hoeveelheid surplusslib met 20%.

CO₂-besparing
De ICABUS draagt bij aan een reductie van circa 1.300 kilo CO₂ per ton gezeefd materiaal, wat het systeem ook tot een milieuvriendelijke keuze maakt.

Onderhoud

Wij komen om de paar maanden langs om de boel te inspecteren (borstels afstellen als nodig) maar zelfs als dat niet zou gebeuren blijft het systeem gewoon doordraaien. De ‘slijtonderdelen’ zijn PBT borstels die zachtjes glijden over gladde RVS platen. In andere borstelzeven gaan deze borstels jarenlang mee. Zelfs als de zeefplaten of de lagers van de as vervangen moeten worden ben je met een paar uur weer in bedrijf. Iedere 5 jaar willen we het systeem een hele dag helemaal leeg hebben, zodat we een gedetailleerde inspectie kunnen uitvoeren en preventief wat onderdelen vervangen.