Afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt gezeefd om afvaldeeltjes en verontreinigingen te verwijderen. Het doel is om het water schoon te maken voor verdere behandeling of lozing. Dit gebeurt in drie hoofdfasen:
– Grove zeef: Grote objecten zoals plastic worden verwijderd.
– Fijne filtratie: Hier worden kleinere deeltjes, zoals toiletpapier uit het water gefilterd.
– Verdere behandeling wordt toegepast om het water verder te reinigen, afhankelijk van de gewenste waterkwaliteit.
De geoogste restmateriaal als papierpulp kan op verschillende manieren worden hergebruikt.
Het innovatieve zeefsysteem van de ICABUS haalt vóór het zuiveringsproces begint de toiletpapierpulp uit het rioolwater.
Afvalwater moet eerst worden gezeefd, dan zuiveren. Dit vermindert de vuillast, zorgt voor een beter en energiezuiniger schoonmaakproces én resulteert in minder slibafval.
In een rioolwaterzuiveringsinstallatie worden dus allereerst de grove materialen uit het rioolwater verwijderd. Dit om te voorkomen dat leidingen en pompen verstopt raken. Gewoonlijk gebeurt dat met zeven die een opening tot 6,00 millimeter hebben. Deze zeven houden toiletpapierpulp echter niet tegen.
Fijn zeven
Daar zijn fijnzeven met openingen van 0,35 tot 0,50 millimeter voor nodig. Verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn inmiddels met fijnzeven uitgerust maar tot een grootschalige toepassing is het nooit gekomen vanwege de hoge investerings- en exploitatiekosten.
Toiletpapier filteren
De Icabus haalt zeefgoed uit rioolwater. Zeefgoed bestaat uit: papiervezels (cellulose hemi-cellulose en lignine) Macro vervuiling (haren en vliesjes) Mircro vervuiling (vet, eiwit en bacteriën) en Inert (zand).
Toiletpapier bestaat uit korte vezels met een lage vertakkingsgraad, waardoor het zacht is en snel uit elkaar valt, wat recycling bemoeilijkt. De microvervuiling en de geur van het materiaal maken het moeilijk om het opnieuw te gebruiken, vooral omdat de verbranding ervan stank veroorzaakt. Toepassingen voor gerecycled toiletpapier blijven beperkt tot situaties waar de herkomst van de vezels minder belangrijk is, zoals vergisting of asfaltproductie, of waar bedrijven waarde hechten aan waste-to-product beleid.
Toiletpapier is het afvoerputje van de papier industrie. Voor toiletpapier worden relatief korte vezels gebruikt, met een lage vertakkingsgraad. Dat maakt het papier zacht en laat het makkelijk uit elkaar vallen. Het terugbrengen van toiletpapier in de papier cyclus ligt dus niet erg voor de hand. De ICABUS van Purgatoria brengt hier verandering in en zeeft toiletpapier wel – kosteneffectief en met relatief grote zeefgaten – uit het rioolwater!